Trio

In 1984 besluiten Rob van Bavel, Marc van Rooij en Hans van Oosterhout, na elkaar te hebben leren kennen in div. Brabantse formaties, een jazztrio te gaan vormen. Na een zomervakantie intensief repeteren en zoveel mogelijk tryout-concerten in o.a. het Hijgend Hert in Breda is het Rob van Bavel Trio een feit. En is de basis gelegd voor de eigen sound, meteen al gekenmerkt door de eigen stukken van Rob en het hechte, energieke en dynamische samenspel.In de jaren daarna volgen de ontwikkelingen zich snel op. Rob, Marc en Hans gaan alle drie studeren aan het Rotterdams Conservatorium. Het trio valt vaak in de prijzen tijdens allerlei concoursen. Marc wint de solistenprijs van het Middelsee Jazzfestival 1986. Rob sluit in 1987 zijn studie af met een 10 cum laude en wint Nederlands meest prestigieuze jazz-onderscheiding, de Wessel Ilcken  Prijs. In 1988 behaalt het trio de eerste prijs tijdens het internationale concours van de Leverkusener Jazztage en daarmee de titel ‘European Young Jazz Artists’. Rob wint in Washington een 2eprijs tijdens de finale van de ‘International Thelonious Monk Jazz Piano Contest’.

CD cover

Eveneens in 1988 neemt het trio zijn eerste plaat op (‘Just For You’) en is er een succesvolle tournee door China met concerten in o.a. Bejing en Shanghai. Er zijn talrijke TV- en radio-optredens. Het trio vormt de basis van het Rob van Bavel Oktet en Rob van Bavel Kwintet en wordt bovendien veel gevraagd als begeleidende ritmesektie voor toonaangevende Nederlandse en buitenlandse musici. Zo zijn er concerten met o.a. Woody Shaw, Bob Mintzer, Ferdinand Povel, Deborah Brown, Mike Manieri, Slide Hampton e.v.a. In 1990 wordt de CD ‘Rob van Bavel Trio’ bekroond met een Edison.

cropped-trioPic2010.jpgNa tien intensieve jaren  gaan de drie musici ieder hun eigen weg. Pas in 2009 komt het tot een  reünie, trombonist Bert Boeren nodigt het trio uit met hem te spelen op het Breda Jazz Festival. “25 jaar later en 75 kilo zwaarder” zoals Rob het noemt, is dit concert vanaf de eerste noot een feest van herkenning. Meteen zijn de ‘oude’ drive, energie en interaktie terug  Maar ook het rijpingsproces is doorgegaan.  Het trio klinkt nu nog uitgebalanceerder en gedoseerder in de stukken van Rob en in standards. Dit levert muziek op die diep gaat maar ook aanstekelijk is en die bij een breed publiek erg in de smaak valt.